חוג קראטה על כסאות בבית בכפר: אומנות הלחימה לכל גיל
אם חשבתם שקראטה זה רק לצעירים זה הזמן שלכם לחשוב שוב! בבית בכפר אנחנו מאמינים שלעולם לא מאוחר מדי ללמוד דברים חדשים ולשמור על הגוף ועל הנפש. בכל יום רביעי בבוקר, כבר חמש שנים ברציפות, מתקיים ב'בית בכפר', דיור מוגן יוקרתי בביתן אהרון, חוג מיוחד במינו: חוג 'קראטה על כסאות', המיועד לדיירים הנמרצים המתגוררים במקום.
ספורט לגיל השלישי שמניע את דיירי בית בכפר
"אלה התלמידים שהכי אהובים עלי", אומרת ליאת רוקח אשר יחד עם בעלה, משה רוקח, המכהן כיו"ר האגודה לקראטה בארץ, מנהלים את בית הספר המקצועי שלהם ללימודי הקראטה, לכל הגילאים, 'רוקח פולג' בנתניה.
משה רוקח הוא מאסטרו לאמנויות הלחימה, והוגה הרעיון ל'קראטה על כסאות' לגיל השלישי. ביפנית הוא נקרא בתואר כבוד: 'סנסאיי" כלומר המורה. גם ליאת, שלמדה קראטה שנים רבות עוד מילדותה, היא מורה לקראטה. שניהם מלמדים את המקצוע האצילי הזה דורות של ילדות וילדים, בני נוער ובוגרים המשתתפים בתחרויות בינלאומיות וזוכים במדליות רבות, גאוה ישראלית.
מידי פעם, הם גם מחברים בין הדורות. הדיירים הותיקים בדיור מוגן בשרון 'בית בכפר, ביתן אהרון', יחד עם התלמידים הצעירים שלהם לאמנויות הלחימה במופעים משותפים. כל המשתתפים מרוצים מאוד מהחיבור המיוחד ומהחברה. "הקראטה על כסאות מחזק את היציבה, מלמד איך לקום נכון ואיך להגיב מהר" אומרת ליאת שמעבירה לתלמידים את תרגילי החימום, הגמישות והמתיחות לפני שהמורה הנערץ שלהם, משה רוקח, מעביר להם את שיעור הקארטה עצמו.
הוא אומר להם: "לקראטה לא צריך כוח, רק נסיון חיים, ואת זה יש לכם בשפע". "איפה החתיך", שואלים עליו בכל פעם מחדש, כל הדיירים המקדימים לחדר הכושר בציפיה נלהבת לשיעור. הדייר הותיק, משה אילוז, לשעבר מנהל חשבונות בביטוח הלאומי, עבר מטבריה לגור בבית בכפר לפני 5 שנים, ונרשם לחוג 'קראטה על כסאות' מיומו הראשון, אומר: "אני תמיד מקפיד להשתתף בשיעורי הקראטה, למעט מקרים נדירים של יום הולדת או סיום השנה של הנכדים".
משה אילוז, לשעבר חייל מצטיין בחיל המודיעין, שזכה לקבל תעודת הצטיינות עוד מהנשיא יצחק בן צבי בכבודו ובעצמו, מספר בעברית רהוטה: "בתחילת כל שיעור משה רוקח מדגיש לנו בנעימות ובסבלנות שעלינו לשבת זקוף, וללכת זקוף, דבר שהוכח כמונע נפילות." לדבריו משה גם מלמד אותם להגיב מהר, ולשם כך עליהם להיות "נוכחים ועירניים בכל מרחב בו הם נמצאים".
קראטה כמו שלא הכרתם: מהפכה על כסאות בבית בכפר
"תקשיבו מה קורה סביבכם, אם אתם בשיעור, תהיו בשיעור, אם אתם בבית, תהיו בבית, אל תברחו סתם למחשבות", אומר להם משה רוקח, והם מתרגלים זאת כמה שיותר בכל מקום, גם בשעות שאחרי החוג. בשיעורי הקראטה האהובים האלה, התלמידים מחזקים את שרירי הידיים והרגליים בתרגילים הרבים והמגוונים מעולם הקראטה, שמשה וליאת התאימו להם במיוחד, משפרים את המיקוד והריכוז ואת מהירות התגובה. ולומדים הגנה עצמית. לפעמים הם מתרגלים בקריאות קרב עם אביזרים כמו חישוק וכדור ועוד, ולפעמים בידיים ריקות (שזו בעצם הגדרת הקראטה – לוחמה בידיים ריקות – כלומר ללא כלי נשק).
"את לומדת קראטה?" שואלים בתמהון את סוניה קורמן, מורה ומחנכת בגימלאות מזכרון יעקב, שהגיעה לבית בכפר אחרי שהתאלמנה. בעברית המשובחת שלה היא מספרת שבהתחלה היה לה קצת קשה להסתגל למעבר, אך האוירה הטובה במקום והחברה הנעימה עזרה לה להתרגל לזמן החדש בחייה. בנוסף היא מספרת שבשיעורי הקראטה תמיד מקבלים אותה עם חיוך ובשמחה על כך שהגיעה, ומשבחים אותה על העובדה שהיא מתמידה.
"המשפחה שלי מבקרת אותי די הרבה", היא אומרת, וביקשתי מהם במפורש לא להגיע בימי רביעי, בזמן השיעור לקראטה, כי אני לא רוצה להפסיד אף שיעור, זה חשוב לי". היא שמחה שהקראטה מפתח לה את השרירים, ומפעיל לה גם את המוח. "הראש חייב לעבוד כל הזמן, לא יושבים סתם". "משה מלמד אותנו גם להתגונן, צריך לדעת איזה תנועה תגיע, ולהגיב במהירות, וזה נותן לי המון אנרגיות חיוביות לגוף".
מסכמת, סוניה המורה. "זה מחזק לנו את הריכוז, את הנשימה הטובה, וללכת ישר, זקוף, היציבה הישרה. אני חיונית וזה מאוד חשוב לי. "אלה דברים נכונים שאנחנו לומדים, אני רופאה ואני יודעת", אומרת ד"ר דניאל גדז', רופאה בגימלאות מנתניה, שהגיעה רק לפני חמישה חודשים להתגורר במקום. "אני רואה נוף של עצים ירוקים מהבלקון שלי, לא היה לי את זה בנתניה". היא אוהבת במיוחד את האוירה הטובה והחמה במקום: "ככה גם בחרתי את בית בכפר מכל המקומות שהלכתי לראות, כי כולם כאן, העובדות והעובדים, מדברים בצורה יפה, מסבירים בנעימות, וזה מאוד חשוב לי, כי בעיר זה לא תמיד ככה".
"משה וליאת מאוד נחמדים, מסבירים עם חיוך, באוירה טובה, וכבר יש לי חברות חדשות למרות שלא ניתקתי את הקשר עם החברות הטובות שלי מנתניה. "גם נשארתי חברה בארגון 'בני ברית' בנתניה, חשוב לי לא להתנתק.
במבטא הצרפתי המקסים שלה היא מציינת שהיא לא קובעת לעצמה שום דבר אחר בזמן החוג לקראטה כי היא "לא רוצה להפסיד אף שיעור". "אפילו חולצות החוג המיוחדות שעיצבו לנו, נותנות לי הרגשת שייכות".
"הקראטה מחזק לי את שרירי הידיים והרגליים", אומרת ד"ר גדז', "מעבר לחיזוק השרירים בגוף, לי חשוב במיוחד חיזוק השרירים בידיים, כי הרגליים שלי בסדר אחרי הליכות של 5-6 ק"מ בכל יום". "מעבר לקראטה, יש כאן המון פעילויות, בכל יום בשש בערב יש הרצאה או סרט, ובזכות רכזת התרבות, מיכל יעקובוביץ, הרמה היא גבוהה. אני מאוד מרוצה, היא מצהירה, ומייד מוסיפה: "ושיחזירו כבר את החטופים."
לסיכום, חוג הקראטה על כיסאות בבית הדיור המוגן "בית בכפר" מהווה דוגמה מצוינת לאיכות החיים הגבוהה והפעילות המגוונת שהדיירים נהנים ממנה. דרך החוויות האישיות והציטוטים של המשתתפים, ניתן לראות כיצד החוג תורם לבריאותם הפיזית והנפשית, מעודד אינטראקציה חברתית, ומספק תחושת הישגיות וחיוניות. פעילות ייחודית זו משקפת את המחויבות של "בית בכפר" לספק לדייריו אפשרויות מעשירות ומהנות, המותאמות לצרכיהם ויכולותיהם, ומדגישה את היתרונות הרבים של חיים בקהילת דיור מוגן פעילה ותומ